Drie pijlers voor een post-corona samenleving

Loek Dullaart in gesprek met Frans Lutters
Drie pijlers voor een post-Corona- samenleving: vrijheid, gelijkheid, broederschapEr vindt een ernstige aanslag plaats op onze vrijheid. Na de Coronapas komt nu binnenkort de Europese digitale ID-pas. De vrijheid van meningsuiting is bijna geheel verdwenen: vreedzame mensen worden opgepakt voor opruiing, documentaires mogen niet meer worden uitgezonden, we leven steeds meer in een totalitair systeem.

Het is goed te proberen de vrijheid terug te krijgen in het geestesleven: kranten die weer de waarheid spreken, die de nuance brengen, die weer alle meningen vóór en tegen willen en durven weer te geven.

Op scholen dienen kinderen alle kanten en alle verschillende gezichtspunten van problemen te leren hanteren: dat is opvoeden tot vrijheid.

De vrijheid hoort niet thuis in de economie, dan krijg je het huidige “ roofdierkapitalisme” met zijn “graaicultuur”. In de economie moet juist broederschap heersen. En in het rechtsleven en de politiek moet gelijkheid heersen, de grondwet moet weer geëerbiedigd worden, er moeten meer referenda komen, iedereen moet over alles kunnen meepraten en meebeslissen.

Hoe voeden we kinderen op tot vrije mensen, tot mensen die kunnen nadenken, mensen die vrij kunnen kiezen uit mogelijkheden en vrij kunnen beslissen wat de meerderheid van de mensheid ook zegt en denkt? Wat is de toekomst van ons onderwijs? Kan het geld van bedrijfsleven en regering, de leesmethodes en boeken, de subsidie met de daaraan gekoppelde eisen en controles, zich niet terugtrekken uit het onderwijs, zoals het geld en de beïnvloeding daarmee zich ook zouden moeten terugtrekken uit de media en uit de gezondheidszorg? Dus: èchte vrijheid van onderwijs. Durven we weer het onderwijs geheel in handen te geven van de leraren in de verwachting dat die precies weten wat het beste is voor de kinderen die hem/haar zijn toevertrouwd?

Daarover gaat dit gesprek van Loek Dullaart met Frans Lutters. Frans is onderwijskundige en leraar middelbare school, onder andere in het vak levensbeschouwing. Het interview mondt uit in de vraag: welke toekomst gaan onze kinderen tegemoet? En hoe kunnen we hen daarbij helpen? Hoe krijgen we met zijn allen de vrijheid terug, die ons steeds weer wordt afgepakt?

Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz. Café Weltschmerz gelooft in de kracht van het gesprek en zendt interviews uit over actuele maatschappelijke thema’s. Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor de mainstream media. Café Weltschmerz is onafhankelijk en niet verbonden aan politieke, religieuze of commerciële partijen.

Waardeer je onze video’s? Help ons in de strijd naar een eerlijker Nederland, vrij van censuur en Steun Café Weltschmerz en word Stamgast!