Alertcolumn 87: 12 Heilige Nachten

De tijd van 24 december tot 6 januari wordt ook wel de tijd van de twaalf heilige nachten genoemd. Als je de kerstnacht meetelt kom je zelfs tot 13 nachten, dus hierin leeft ook het mysterie van de twaalf en de dertiende. Van de uiterlijke winterzonnewende op 21 december is het 3 ½ dag tot het spirituele innerlijke inwijdingsmoment van de geboorte van het inner-lijke licht binnen in je in de Kerstnacht, net zoals het Johannesvuur 24 juni ’s avonds 3 ½ dag na 21 juni het inwijdingsevenbeeld is van de uiterlijke zomerzonnewende, als beeld van de verbinding van de mens met de elementen en met de hele kosmos buiten hem.

In deze Kersttijd werd vanouds niet gewerkt, het was een tijd tussen de jaren, omdat in de oude landbouwcultuur met het zaaien, bewerken en het oogsten werd gewerkt met de (zaai-)kalender van de maan en de sterren. Dat jaar was na twaalf maan-maanden, dus na 354 dagen (12 x 29 ½ dag) voorbij en dan waren er nog elf dagen en twaalf nachten over tot het nieuwe zonnejaar begon. Het was dus tijd die over was en tijd die zich goed leende voor rust en bezinning, voor spiritualiteit: “middenin de winternacht gaat de hemel open”.

Het is een tijd die ook te maken heeft met de verbinding van de mensen-ziel met het Christuswezen. Dat kunnen we ook aflezen aan de feesten die in deze tijd vallen. We kunnen dat ook aflezen aan die beide feesten, die als twee zuilen aan beide kanten staan van de poort die zich voor ons hier opent, die wij zelf moeten proberen te openen. Aan de ene kant is dat de geboorte van het Jezuskind uit het Lucasevangelie met de herders in de stal op 24/25 december, aan de andere kant is dat het Jezuskind uit het Mattheüs-evangelie met Herodes en de drie koningen op 6 januari.

Deze beide Jezuskinderen verbinden zich op 12-jarige leeftijd en vormen dan samen een schaal van liefde en wijsheid waarin het Christuswezen…

Lees verder…