Alert groep Den Haag wordt alerter: Trump a.s. vrijdag 15 uur

Waarde Lezers

Dit is de eerste nieuwsbrief die ik in mijn leven schrijf. Ik ben Stieneke, lid van de ALertgroep Den Haag en enkele jaren geleden een volslagen digibeet die vanwege het aantrekken van nieuwe vioolleerlingen een website begon. En nu – omdat de Alertgroep al enige tijd tevergeefs opzoek was naar een nieuwe webbeheerder – de stoute schoenen maar aantrok, en inmiddels al een boel geleerd heb. O.a. in de Applestore, waar eigenaren van een Appleproduct eindeloos hulp kunnen krijgen… Wie het wil overnemen (of telefonisch mijn hand even wil vaasthouden af en toe als ik er mee bezig ben?): graag!

De Alertgoep Den Haag heeft een nieuwe formule ontwikkeld, die overigens al wel enige tijd op deze website te vinden was. Ook tijdelijk een nieuwe plek: 100 passen van het Elisabeth Vreedehuis,op nummer 23 in de Riouwstraat. Hier dan het nieuws:

Beste mensen,

De Alertgroep Den Haag heeft gekozen voor een nieuwe opzet.
Wij willen graag zoveel mogelijk mensen uitnodigen om met ons te praten en zoeken naar mogelijkheden tot veranderingen en vernieuwingen in de wereld. Daarom hebben we voor het najaar gekozen voor vier open middagen met vier verschillende onderwerpen. Dit zijn – kort toegelicht – de onderwerpen voor deze vier bijeenkomsten:

Vrijdagmiddag 14 september Wie is Trump en wat wil hij?
Sinds zijn nominatie als presidentskandidaat houdt Trump de gemoederen heel erg bezig: America first, alle immigranten worden geweigerd, medewerkers komen en gaan, hij voert handelsoorlogen, spreekt met Kim Jung Un, met Poetin. Maar wie is hij in werkelijkheid? En is het alleen maar negatief wat hij wil en nastreeft, of is er nog een hele andere visie mogelijk? We bespreken: Fire and Fury van Michael Wolff, Nee is niet genoeg van Naomi Klein en Trump, grondwet & wereld van Janneke Monshouwer en proberen te zien waar we met Amerika naar toe gaan en naar toe zouden moeten gaan….!

Vrijdagmiddag 12 oktober Europa: hoe ontstond de EU en wat is de taak en opgave van Europa ?
Direct na de 2e wereldoorlog werd de roep om Europese samenwerking luider en luider. Wat was de rol van Churchill daarin? Wat was de invloed van Amerika op dit ontwikkelingsproces? Hoe speelde de katholieke kerk daarop in? Hoe ondemocratisch is de EU nu? Wat is de toekomst na de Brexit? Welke rol kan Europa spelen tussen Oost en West? Wat is het wezen en de eigenlijke opgave van Europa nu en naar de toekomst toe? We bespreken ook: EU of Europa van Herbert Ludwig en Spiritualiteit en de Europese éénwording van Loek Dullaart

Vrijdagmiddag 23 november De Banken en Het Geld.
“Door de bank genomen” is een toneelstuk van de toneelgroep De Verleiders, die informatie over ons geldsysteem verbinden met een verhaal over hoe een bank je ook helemaal in het ongeluk kan storten. Banken creëren via hypotheken en schulden nieuw geld. Ze maken superwinsten met verzonnen geld. Als we zelf geld creëren, profiteren wij mee van deze geldschepping. In Zwitserland stemde een kwart van de bevolking al vóór het zelf scheppen van geld. Ook wereldwijd zijn veel landen en volkeren slaaf van de bedrijven en de banken. Als het cashgeld wordt afgeschaft wordt dat nog erger. Kunnen we zelf meehelpen om ons geldsysteem te veranderen?We bespreken oa: De kredietcrisis van Ton Jansen, Spiritualiteit en de economische crisis van Loek Dullaart en Een @nder soort geld van Helen Toxopeus en Henk van Arkel.

Vrijdagmiddag 14 december Het klimaat: valt er nog wel in te leven?
Dat de aarde akelig opwarmt hebben we nu ook in Nederland goed aan den lijve kunnen ervaren. Maar ook de milieu-vervuiling leidt tot ernstige problemen ten aanzien van de biodiversiteit en de verdwijning van insecten en dus ook tot terugloop van vogels en vissen. Onze ondemocratische politieke systemen verhinderen dat er werkelijk veranderingen komen in de bestrijding van glyphosaat (Monsanto/Bayer), neonicotinoïden, chemtrails. Bescherming van de leefomgeving en biodiversiteit staan nog niet hoog genoeg in ons vaandel. En waarom geen gas uit zeewier en getijdencentrales voor energie-opslag? Er is nog heel veel te doen, waar beginnen we mee?
We bespreken o.a. een aantal uitzendingen van Tegenlicht en de film Demain (Tomorrow).

Op de bijeenkomsten worden inleidingen gehouden over deze onderwerpen en is er gelegenheid voor gedachtewisseling en gesprek. We kunnen ook samen zoeken naar actiepunten of vervolgactiviteiten.
De middagen zijn vrij toegankelijk – er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor huur en reiskosten van de inleiders.

Plaats: Riouwstraat 23, 2585 GP Den Haag
Tijd: 15.00 inloop (met koffie/thee), 15.30 – 17.30 uur
Bijdrage in de kosten: € 5 (tot vrijwillig € 10)