The changing face of the Middle East

Een poging tot samenvatting, want het is erg ingewikkeld.
James Corbett in gesprek met Sharmine Narwani over de vele gebeurtenissen in het midden oosten, landen die hergroeperen in nieuwe verbanden 2 nieuwe blokken zijn aan het ontstaan en misschien wel een 3e.
De aanleiding voor al die verschuivingen/ conflicten lijkt het faillissement van Saudi Arabië te zijn. De olie raakt op, verder produceren ze geen voedsel en hebben geen water, ze zitten dus in het nauw. “Het is maar een kleine speler” van al die oliestaten, en  alles wat ze ondernomen hebben de laatste tijd is mislukt, zoals de oorlog met Yemen.
Saudi Arabië vormt een blok met de VS en Israël (en Turkije), het andere blok bestaat uit Iran, wat een groot olieveld heeft, Libanon, Hezbollah, Ghaza, Syria, Rusland. Deze hebben eenzelfde doel, zelfde temperament van lange termijn, langzaam voortbewegen naar een zeker doel.
Qatar en Turkije vormen een 3e blok als de meest wispelturige spelers.
Er zou oorlog kunnen ontstaan maar met de 2 vaste leden van de veiligheidsraad; China en Rusland zal dit misschien toch niet gebeuren, want er moet nog veel meer opgelost worden: het Noord- en Zuid-Korea conflict maar ook het India -Pakistan conflict moet opgelost worden.
Sharmine Narwani eindigt toch heel optimistisch door de toekomst voor Syria rooskleurig te zien. Assad is er nog steeds, wie had dat gedacht na al die jaren.

Veronica