JFK to 9/11

jfk911door Frank Hoek

Op 11 september a.s. wordt er in Zeist een conferentie gehouden over 9/11. Deze film laat zien hoe de superrijken achter de aanslag zaten, en waarom. Als ware en nietsontziende gangsters stelden zij hun belangen veilig.

Dikwijls wanneer de superrijken weer eens worden beschuldigd van iets kwaadaardigs bekruipt me het gevoel dat dat toch iets te gemakkelijk gaat. “Het zal de 1% wel weer zijn,” de usual suspects.
Deze film gaat diep in op deze kleine groep mensen, die inderdaad superrijk is. Rijk genoeg om een heel land, Duitsland, uit het slop te trekken en naar zijn hand te zetten. Doel: nog meer rijkdom en macht.
Zij verwierven hun rijkdom met grote legale ondernemingen (autofabrieken [Ford], spoorwegen [Harriman], banken [Morgan], olie [Rockefeller, Bush]), maar zijn in hun hart gangsters die mafia-methodes gebruiken (omkoping, afpersing, moord) en ook goede contacten hebben met de kopstukken van de onderwereld. Zij verdienden goud geld aan de Eerste Wereldoorlog en nog meer aan de Tweede, die zonder hun niet aflatende inzet en financiering niet zou hebben plaatsgevonden. (We hebben het hier overigens niet meer alleen over de Amerikaanse tycoons, maar ook over de Britse en Nederlandse vorstenhuizen, die een opmerkelijke rol speelden.)
Het militair-industrieel complex is van hun hand: hiermee verwierven ze diepgaande invloed in de politiek. Bij het verwerven van die invloed gingen ze zo ver als het plaatsen van een advertentie in de LA Times:

WANTED: Desperate politician to do despicable things for cash. Apply in writing to Prescott Bush c/o Brown Brothers Harriman.

Richard Nixon werd hun man.
Met de broers Kennedy (John, Robert en Edward), zelf afkomstig uit een rijke familie en met een vader die zich van duistere methodes bediende, had de kliek geen problemen, totdat John F. Kennedy in het Witte Huis zat en duidelijk maakte dat hij het echt anders wilde. Dit was het moment waarop het besluit werd genomen dat hij moest verdwijnen. En de methode was beproefd mafioos: de enkeling die je niet in je zak hebt en die problemen veroorzaakt leg je om …

Tegen het einde van de film wordt ook 9/11 geplaatst in het kader van de rijken die hun bezit veiligstellen. En daar wordt ook de wat ronkende subtitel van de film, Everything is a rich man’s trick, duidelijk.

Ik denk dat deze film een goede voorbereiding is op de 9/11-bijeenkomst in Zeist. Niet omdat hij ingaat op de gebeurtenissen van 11 september 2001, maar omdat hij veel vertelt over de context en het complot van de superrijken concreter maakt.
Het is een lange film (3½ uur), die zich echter goed in delen laat bekijken – je merkt vanzelf wanneer je een pauze kunt inlassen.
Hij is geheel in het engels, wat een hindernis kan zijn, maar zowel de geluids- als beeldkwaliteit zijn uitstekend.

Frank Hoek