alertcolumn 52: Alles anders!

In de alertcolumn 49/50 beschreef ik een aantal hete hangijzers, problemen waar de wereld nu mee kampt. In deze column zal ik proberen wat mogelijke oplossingsrichtingen te geven voor die wereldproblemen. Want één ding is duidelijk: alles moet anders.

Toen ik die zin intypte bij google, kreeg ik de titel van een boekje (zie boven), dat geschreven bleek te zijn door een volle nicht van mij…

Alles hangt met alles samen. Eigenlijk zouden we ook in het spirituele moeten zoeken naar een theorie van alles. Zoals in de huidige materialistische wetenschap gezocht wordt naar een theorie van alles, waar de hele wetenschap met al zijn wetten in samenkomt, zo zou je ook kunnen proberen om vanuit het spirituele inzichten te ontwikkelen voor maatregelen waardoor alle ellende in de wereld ten goede zou kunnen keren. Het is niet zo heel moeilijk om oplossingsrichtingen aan te geven, het probleem is veeleer hoe die moeten worden ingevuld en uitgewerkt.

Klimaat

Neem nou het klimaatprobleem. Op de klimaattop zijn doelstellingen geformuleerd om de opwarming van de aarde met niet meer dan 2° te laten stijgen. Zelfs Amerika en China, de twee grootste vervuilers, die tegelijkertijd ook voorop willen lopen in de overheersing van de wereld, zeggen daar nu achter te staan. Maar ze hadden het niet over chemtrails die vorige week weer uitgebreid aan de hemel te zien waren en de vervuiling die ze veroorzaken is uiterst ernstig. En over plastics, vervuiling door chemische en oliebedrijven etc. wordt al helemaal niet gesproken…
Bovendien bekruipt me zo langzamerhand het gevoel dat er iets niet helemaal klopt aan die klimaattop. Dat komt vooral door deze foto:

Het is vooral de sfeer van uitgelatenheid tussen Obama en Bill Gates, die mij zorgen baart, hoe hartelijk de politiek de hand schudt van de grote bedrijven. Hand in hand tegen de milieuvervuiling?? Want wat lees ik tot mijn grote verbazing: een groep topbedrijven stelt – in een ontmoeting met John Kerry (die was toch van Buitenlandse Zaken…wat heeft deze onderkoning van Amerika met economie of klimaat te maken??) 140 miljard (!) dollar beschikbaar voor milieumaatregelen. Wat zien zij voor een heil in klimaatverandering? Of is het de zoveelste schaakzet van economie en politiek samen voor een verdere beheersing van de aarde? Oftewel: de grootste vervuilers (de geldwolven) hullen zich in een schaapsvel (klimaatverbeteraars) om zo nog meer van hun doelen te kunnen verwezenlijken… Zie daarvoor ook dit artikel van Gerhard Wisnewski.
Na al die halve maatregelen en hele bedriegerijen is het hartverwarmend om dan een film als Terra  te zien, zoals van de week werd uitgezonden op France 2, van Yann Artus Bertrand, die niet alleen de aarde van boven heeft gefotografeerd en fabelachtige foto’s heeft gemaakt (zie hieronder),

maar die zich steeds meer ontpopt als iemand die de aarde en de wilde dieren en landschappen wil proberen te redden. Een heel mooi document van hem is ook de film Human, die integraal op Youtube is te vinden. Die prachtige film gaat er vooral over hoe mensen leven en alles beleven. Ook zijn film Home geeft een krachtig signaal m.b.t. het redden van onze aarde.

Eveneens hartverwarmend zijn het grote aantal demonstraties over de hele wereld van mensen die de klimaattop wilden duidelijk maken dat het hen nu ernst is en dat er veel moet gebeuren om de aarde te redden.

Het bijzondere van deze manifestaties was ook dat veel groepen een hartekracht wilden uitdrukken, liefde, naast de keiharde boodschap, dat er ook qua economie en politiek veel zal moeten veranderen…

Alleen in Parijs mocht geen grote manifestatie worden gehouden, in verband met de aanslagen daar. De geheime diensten die daarvoor verantwoordelijk waren zagen hun kans schoon om van een heleboel demonstranten verlost te worden. Het zal steeds moeilijker worden om nog te demonstreren in de toekomst, zoals ze in Spanje etc. al weten. Maar daar hadden ze in Parijs iets op gevonden. Er stonden schoenen, heel veel schoenen van al diegenen die daar eigenlijk hadden willen staan en lopen…. Zelfs de paus en Ban Ki Moon hadden hun schoenen gestuurd! Een ‘ludieke’ actie, en heel symbolisch i.v.m. het woord ‘footprints’…

Wat zou de aarde mooi kunnen zijn, als wij de natuur weer zouden herstellen… Maar de aarde kan dat niet alleen, zij heeft daar hulp bij nodig, de aarde kan zich niet verdedigen tegen de macht van het geld, van de multinationals. Gelukkig zijn daar ook mensen mee bezig. Urgenda heeft haar proces gewonnen tegen de staat om de gemaakte afspraken mbt klimaatdoelstellingen na te komen, een unicum in de wereldpolitiek dat een rechter de staat tot de orde roept! Ook is er een Schotse advocate Polly Higgins, die de verdedigster van de aarde wil zijn, bezig om de term ecocide in het internationaal strafrecht op te nemen en gelijk te stellen met genocide. Het moet even strafbaar worden gesteld om mensen via het milieu uit te moorden… In een uitzending van Tegenlicht vertelt ze hoe ze daarmee bezig is. In deze uitzending komt ook een Spaanse rechter aan het woord, die zich volledig richt op de aanpak van grote internationale bedrijven met betrekking tot hun aanvallen op mens en milieu. Deze beiden verdienen onze aandacht en steun.

Economie

In de theorie van alles is het geld datgene wat de hoofdoorzaak lijkt te zijn van de meeste wereldproblemen. Geld is geen ruilmiddel meer, maar een doel geworden: je moet proberen er zoveel mogelijk van te bezitten. En het bezit van geld gaat heden ten dage alle perken te buiten. We moeten iets doen aan deze scheefgroei in de economie. Ongelijkheid moet met alle middelen worden bestreden. De rijkste 85, die evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking, moeten hun rijkdom om die reden afstaan. Het familiekapitaal van de Rothschilds, wat herverdeeld de hele aardebevolking miljonair zou kunnen maken, moet voor dat doel worden herverdeeld. Er moeten dus wetten en regelingen worden bedacht die dit soort herverdelingen mogelijk moeten maken en moeten voorkomen dat dit soort opeenhopingen van kapitaal en rijkdommen plaatsvinden. Broederschap moet in de praktijk worden gebracht, niet alleen een zwevend ideaal blijven, maar een vaste regel worden.

Zo is een ander voorbeeld van herverdeling van geld het invoeren van een onvoorwaardelijk basisinkomen. In Zwitserland, in Finland en in IJsland wordt er op parlementsniveau al over de invoering van een basisinkomen gesproken. In Nederland niet of nauwelijks, mede door onze rechtse regering, die linkse partijen helemaal weet in te pakken. Heel knap hoe ze dat doen, maar afschuwelijk van al die linkse partijen dat zij al hun hoge idealen bij het groot vuil zetten en verkwanselen voor een paar kleine financiële toezegginkjes. Dat heet koehandel en alle burgers zijn daar de dupe van. Wel zijn er steden in Nederland, die voor uitkeringsgerechtigden een soort van basisinkomen willen gaan invoeren.

Verder moeten we een einde gaan maken aan rentebetalingen op fictief geld, dat de banken verzinnen uit het niets. Gelukkig begint dat bewustzijn nu een beetje door te dringen, mede door de voorstellingen van de Verleiders (nog te zien in juni 2016) die zijn uitgemond in een burgerinitiatief.
We moeten iets doen aan het bankwezen, gelukkig zijn er ook de Triodos-bank en de ASN-bank, die anders omgaan met rentes en beleggingen. Maar vooroplopen in veranderingen betekent nog een stap verder gaan.

Marktwerking in de zorg is als de dood in de pot. Want zo geef je steeds meer macht in handen van de grote verzekeringen en de farma-maffia. Deze laatste term heb ik niet van mezelf, maar komt uit het interview dat de hoogleraar Peter Gøtzsche gaf aan notabene een mainstreamkrant als de NRC. Deze klokkenluider uit de farma-wereld heeft een boek van meer dan 500 pagina’s geschreven: Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad. Uit het voorwoord:

De farmaceutische industrie maakt zich schuldig aan misdadige praktijken op systematische schaal. De grote farmaceuten verdoezelen onderzoeksresultaten, verzwijgen bijwerkingen, kopen artsen om, infiltreren nascholingen, corrumperen patiëntenorganisaties, plaatsen leugenachtige advertenties en bedriegen tijdschriftredacties via ghostwriters. Ze verdienen miljarden met hun dubieuze pillen door te liegen over de kosten van ontwikkeling en productie.

Gøtzsche noemt dit maffiapraktijken en is verontwaardigd dat ze wegkomen met geldboetes, die ze gemakkelijk kunnen betalen van hun megawinsten zonder zich voor een strafrechter te hoeven verantwoorden. Ook op het gebied van regelingen en wetgeving moet alles veranderen.

Politiek

Dus eigenlijk komt veel samen rond het middengebied van de reeks: geestesleven – rechtsleven – economisch leven. Om alles te veranderen moeten er andere wetten komen en om andere wetten te maken moet de politiek veranderen. Over de EU is een uiterst helder maar scherp boekje verschenen: Het Manifest, opgesteld door Arjan van Dixhoorn en Pepijn van Houwelingen namens het burgercomité-EU uitgegeven bij De Blauwe Tijger (ISNB 978-94-92161-01-7).
Het beschrijft exact hoe we in de EU zijn gemanipuleerd en hoe we – tegen onze uitdrukkelijke wil in – zijn beroofd van onze soevereiniteit en op zijn gegaan in een ondemocratische bezettingsmacht: de Europese Unie. Maar hoe komen we daar weer uit?

Via de NATO-afspraken voeren we de raarste oorlogen, zoals in Syrië, maar ook in Mali, die geen ander doel dienen dan neokolonialistische plunderingen en vooral de wereldhegemonie van Amerika. We moeten uit de NATO. We moeten af van het TTIP-verdrag, met zijn ISDS-clausule, dat ons nog verder slaaf zal maken van de wens en de wil van Amerikaanse multinationals en die van de grote banken. In deze spirituele theorie van alles is het duidelijk dat dit alles zal moeten worden omgevormd en wel zo snel als maar mogelijk is…

Maar om de politiek te kunnen veranderen moeten de inzichten veranderen. En juist aan die inzichtenverandering, die paradigma-wisseling moet met man en macht worden gewerkt. Want alles is anders dan het lijkt te zijn. Het waarom van de gebeurtenissen, de essentie van het bestaan hult zich voor veel mensen nog steeds achter een sluier. Het is de sluier van Isis (de godin) die wij moeten oplichten. Als we de waarheid zien achter de gebeurtenissen, als we de essentie vinden van wat ons overkomt, kunnen we ook de krachten vinden die dit inktzwarte kwaad (ook van ISIS) kunnen bestrijden en verslaan.

Want we kunnen het niet alleen, dat is duidelijk. We hebben de geestkrachten nodig die juist in december, in de tijd van de steenbok, in ons kunnen worden geboren, als wij onze ziel tot woning maken, tot herberg maken om het Christus-licht in te ontvangen. Wie de moed heeft om af te dalen in het gebied van de aardse duisterniskrachten kan de mensheid helpen verlossen.

Een inspirerende Kersttijd en veel goede voornemens voor ‘t Nieuwe Jaar!

Loek Dullaart, 17 december 2015