Geestelijk Front

veldBeste mensen,
U heeft al enige tijd niets van ons gehoord. Dit betekent niet dat het initiatief van ‘Geestelijk Front’ stil ligt. Integendeel, het heeft onze volle aandacht.

Bij de eerste samenkomst op 29 oktober waren 5 stromingen vertegenwoordigd. Drie vertegenwoordigers van stromingen hebben zich voor de eerste samenkomst afgemeld maar hebben aangegeven dat ze er de volgende keer graag bij zijn. Gedurende deze bijeenkomst heeft ieder kort verteld wat zijn/haar stroming inhoudt, en wat de motieven waren om deel te nemen.
Hieronder vindt u een verslag.

Het was ons allen duidelijk dat de situatie van de wereld nu zodanig is dat we wel moeten samenwerken.

De datum voor de volgende bijeenkomst is gepland voor begin maart. De exacte datum moet nog vastgesteld worden.
Raadpleeg daarvoor de website. Dan ziet u ook een korte uiteenzetting over de inhoud van verschillende stromingen.

www.geestelijkfront.nl

We wensen u mooie feestdagen,

De initiatiefnemers,

Corrie van der Zee Spijkers
Bruno van der Dussen
Gert Jan van der Steen

verslag bijeenkomst 29 oktober 2014

Aantekeningen bijeenkomst met Corrie van der Zee 29 oktober in De Uelenspieghel in Uffelte.
Aantekeningen door Gert Jan.

Voorstelronde – Ieder vertelt kort over eigen achtergrond en over de beweging(en) waarvan zij/hij lid is.

  • Anneke Genis was 30 jaar lid van de Theosofische Vereniging in Nederland (TVN). Was vroeger ook lid van de Vrij Katholieke Kerk. Heeft in beide veel geleerd en waardeerde de vrijheid van denken. Zij woont in Koekangerveld.
  • Gert Jan van der Steen is geestelijke in de Vrij Katholieke Kerk. Is ook lid van de Rozekruisersorde Amorc en van de TVN. Alle drie bewegingen zijn esoterisch ingesteld en laten de leden vrij in denken. Hoofddoel is de innerlijke ontwikkeling van de leden, de studie van wetten op hogere gebieden en de praktische toepassing in de natuur en de maatschappij. Gert Jan is geïnteresseerd in samenwerking met andere bewegingen.
  • Rob Agelink is van de Bahai beweging. Deze werd in 1840 gesticht. De Bahai’is geloven in een goddelijk plan om de mensen te helpen. Daartoe werden Goddelijke manifestaties naar de aarde gestuurd: de profeten. Christus was ook een profeet, maar gericht op zijn tijd. Het is de plicht van de mens om zijn goddelijke eigenschappen te ontwikkelen. De ziel blijft bestaan. Wat wij ook doen, langzaam of snel, we komen in het plan van God terecht. De mensen zullen tot een eenheid worden. Er zijn geen geestelijken, want het gaat om een zuivere en persoonlijke relatie tussen mens en God. Er zijn geen erediensten. Wel gebedsbijeenkomsten.
  • Bruno van den Dussen is lid van de Antroposofische Vereniging in Nederland. Hij was al jong werkzaam bij de Antroposofische Vrije School. Hij zat 14 jaar in de redactie van het blad voor Biologisch Dynamische Landbouw. Ging zich daarna meer verdiepen in de Antroposofische Vereniging. Hij heeft al veel herkenbaars gehoord. Zijn vraag is wat hebben we vanavond gemeenschappelijk? En wat kunnen we doen in deze groep?
  • Cathien Steen is lid van de Quakers en van De Zinzoekers.
    De Quakers vormen een genootschap der vrienden zoals aangeduid in het Johannes evangelie: “als jullie mijn weg bewandelen dan zijn jullie mijn vrienden”.
    De Quakers zijn ontstaan in de 17e eeuw. Zij hebben geen geloofsbelijdenis. Geloof is iets tussen mens en God. Zij vermijden het woord God. Er zijn geen geestelijken of voorgangers. Wel richtlijnen, als een suggestie. Men is voor geweldloosheid. Men wil daarover samen met andere kerken nadenken. De stelling “Oorlog is illegaal” werd door een Quaker ingebracht in de Wereldraad van Kerken en werd daar aangenomen.
    De Quakers kennen geen hiërarchische structuur. Alles wordt plenair besproken. Er is pas een besluit als niemand tegen is (wat wel vrij lang kan duren). Men vraagt en geeft vertrouwen aan en in elkaar. De bijeenkomsten zijn op zondag, op vijf plekken in Nederland, om de twee weken. Men is dan een uur in stilte bij elkaar. Iemand mag wel iets zeggen. Daarnaast zijn er gespreksgroepen.
    Quakers hebben zich in landen heel verschillend ontwikkeld; maar men herkent elkaar in de oorsprong. Het belangrijkste is de verhouding tussen mens en God.
    De groep Zinzoekers bestaat uit vrijzinnige, humanistische en esoterische groepen in de IJssel-delta. Zij zoeken overeenstemming en ook erkenning van verschillen met elkaar, men haalt daar inspiratie uit. Binnenkort is er een meeting in de Apostolische Kerk in Zwolle. Men denkt ook praktisch: hoe kun je elkaars gebouwen gebruiken. Website: www.zinzoekers.nl.
    Cathien is ook lid van de Orde van de Weefsters.
  • Corrie van der Zee. maakte op haar 38ste maakte zij kennis met de antroposofie. Dit is een levensbeschouwing gegrondvest door Rudolf Steiner waarin de mens in het aardeleven het geestesleven verzorgt en tracht deze met elkaar te verbinden. Zij had direct het gevoel “Dit is het wat ik altijd onbewust heb gezocht.” Wat haar direct aansprak waren de werkgebieden, zoals de biologisch dynamische landbouw, de antroposofische geneeskunst het Vrije School onderwijs en nog andere gebieden. Zij was lerares op een reguliere school. De overstap naar de antroposofisch georiënteerde Vrije School lag voor de hand. Zij werkte daarna 18 jaar op de Vrije School eerst in Den Haag, later op de Vrije School Mareland in Leiden. Zij gaf daar les in Frans, natuur- en scheikunde aan 13 tot 18 jarigen. Haar devies is: heb respect voor elkaars overtuiging en werk samen voor het redden van aarde en mensheid.

Na de pauze wordt besproken hoe wij gemeenschappelijk zouden kunnen werken.
Corrie meent dat er een tendens is om meer één te worden; in alle bewegingen zal men altijd zoeken naar wat vereent. Elkaar overtuigen lukt niet. Wat wel lukt is elkaar helpen. Corrie constateert dat wij een gemeenschappelijk God erkennen.
Tijdens de discussie wordt opgemerkt: de waarheid wordt tegenwoordig sneller bekend door de betere communicatie. Maar wat komt daarvoor terug? Misschien dat tegenstromingen eerder een kans krijgen. Er is een schoksgewijs groeien naar een nieuw evenwicht. Wij zijn daarbij de handen en voeten van God.
Misschien kunnen wij elke dag een paar minuten mediteren op wat ons verenigt, onze zorg om aarde en mensheid en ons vertrouwen in de geestelijke wereld.
Rob: we zouden concrete dingen kunnen bespreken.
Bruno: we kunnen kijken wat er al is.
Catheen Steen: bij zinzoekers is het praktische belangrijk geworden, meer spirituele inbreng zou daar nuttig zijn
Bruno zegt: Steiner was soortgelijk bezig. Had voor veel een blauwdruk.
Catheen: de Zinzoekers hebben ook een website waar iedereen iets opzet. Er is de kracht van gebed. Ook voor de plegers van misdaden.
Corrie stelt voor dat ieder een weergave instuurt van hoe je de avond vond en wat je belangrijk vond.