alertcolumn 31: Landje pik

Met de annexatie van de Krim gebeurde iets wat niemand verwachtte of voor mogelijk had gehouden: Rusland veroverde zonder al te veel moeite een gedeelte van de Oekraïne en lijfde dat in. Maar wat gebeurde er ècht?

Achterop de Volkskrant van 28 maart j.l. stond het volgende bericht (in de rubriek De Speld): Annexeria nervosa treft Russische leiders – Het is een groeiend probleem onder Russische wereldheersers: Annexeria nervosa. De veroveringsstoornis treft vooral staatshoofden met een negatief zelfbeeld en angst voor het verlies van geopolitieke invloedssfeer. De belangrijkste symptomen zijn: het inlijven van schiereilanden, het bezetten van soevereine staten en het organiseren van winterspelen. Sommige patiënten zetten punkzangeressen gevangen in Siberië…”
Nu kun je natuurlijk gekscherend praten over de ziektes en psychische afwijkingen van president Poetin, maar Oekraïne is een probleem dat veel meer kanten heeft…

Op 6 maart j.l. verscheen er een wonderlijk bericht op NOS.nl, waarin verwezen werd naar een bijeenkomst in januari 2013, waar een grote deal werd gesloten tussen Shell en de Oekraïne over de opwekking van schaliegas (7,5 miljard dollar!). De vraag in het artikel was of deze deal niet betekent dat er een illegale privé-geldstroom zou zijn richting de nu verdreven ex-president. Maar dit artikel roept nog veel meer vragen op: want wat doet Marc Rutte daar bij een deal tussen Shell en de Oekraïense overheid, hartelijke lachend handjes schuddend met Janoekovitsj?? Is Marc een boodschappenjongentje van Shell, of misschien van de groot-aandeelhoudster van Shell: onze voormalige koningin Beatrix?? En wat ziet het er daar gezellig uit: alles koek en ei!
Oekraïne, zo staat in het artikel, heeft een van de grootste voorraden schaliegas van Europa. Voor wie is dat een bedreiging? Voor het Russische bedrijf Gazprom (geleid door Poetin en zijn vrienden). Maar ook een bedreiging voor de Oekraïense bevolking, want dat blijkt uit een ander artikel (op de inmiddels opgeheven website burgerforum-eu.nl – red.): Shell gebruikt namelijk voor dit oppompen van schaliegas technieken, die hier in Nederland volslagen verboden zouden zijn, zoals open reservoirs met methaangas-houdend water etc. Ook Chevron had zo’n tien-miljard-deal gemaakt met de Oekraïne en al de helft daarvan geïnvesteerd voor de vergunning om gas en olie te winnen in de Oekraïne.

het artikel van burgerforum-eu.nl (24-2-2014)
Een jaar geleden waren Rutte en de omstreden Oekraïense president Janoekovitsj nog dikke vrienden – vrolijk lachend en handen schuddend, terwijl Shell een deal sloot ter waarde van 10 miljard dollar om ook op het Oekraïense boerenland te gaan fracken. De bewoners zien dit absoluut niet zitten en komen in actie. Samen met onze Oekraïense zusterorganisatie hebben wij de boorlocaties bezocht – en ontdekten daar dat Shell in Oekraïne een techniek gebruikt die in Nederland absoluut niet zou mogen: het lozen van giftig afvalwater in gigantische open bassins, slechts met een laag plastic gescheiden van de bodem. In dit water zitten allerlei stoffen – zoals het kankerverwekkende benzeen – die de gezondheid van omwonenden en het drink- en grondwater bedreigen. Uit de bassins komt bovendien veel methaan vrij. Onderzoek in de VS laat zien dat schaliegas met open bassins door de hoge methaanuitstoot nog klimaatbelastender is dan steenkool. Bekijk de beelden, inclusief goedkope pogingen van Shell om de bevolking ‘om te kopen’ (met handdoekjes en speelgoedautootjes – en wijn en bananen(!) op informatie-avonden).

Oekraïne werd toen dus ineens een heel aantrekkelijk land voor het Westen, want Shell (Nederland, wij dus) en Chevron (Engeland en Amerika) gaan dan veel geld verdienen ten koste van de Oekraïense bevolking. En wat doe je dan als je dat land wil bezitten vanwege zijn bodemrijkdommen: dan doe je gewoon landjepik…! Het Westen doet dat meestal heel subtiel… ze hebben een sluipende methode gevonden die ik al eens eerder heb genoemd in deze columns en die uitvoerig wordt beschreven in een documentaire van het Oostenrijkse Weltjournal met als titel: Die Revolutions-Profis.

Helaas is die niet meer te zien via Uitzending gemist (waarom is hij daar weg gehaald en door wie??) maar gelukkig nog wel via de site van wanttoknow (en inmiddels via onze eigen site – red.). De opstanden in de diverse landen blijken steeds gefinancierd te worden door een aantal conservatief-Amerikaanse stichtingen en instituten en het ‘handboek’ van deze ‘revoluties’ – die altijd via precies hetzelfde scenario verlopen – is geschreven door de hoogleraar Gene Sharp van het ‘Albert Einstein Instituut’. Het heet: Van dictatorschap naar democratie – Een concept en handleiding voor de bevrijding van een land.

Dit keer heette de leider van de opstand: Vitali Klischko. Ondertussen voelde Janoekovitsj de bui al hangen en zocht hij steun bij zijn grote oostblok-broer Poetin. Die had ook een adequate handleiding hoe je met opstandige burgers moet omgaan, namelijk: knokploegen (een beproefd recept dat hij zelf ook toepast om brutale Russen onder de duim te houden en zelfs ook inzet tegen ambassade-personeel van landen die hij een lesje wil lezen….). Idealistische demonstranten, zoals bijvoorbeeld de leerkrachten van de Vrije School Sophia in Kiev, van wie wij een verslag over de eerste (toen nog) vreedzame demonstraties kregen, beschrijven hoe hardhandig ze werden aangepakt door knokploegen tot en met botbreuken en hersenletsel aan toe… (Wie dat wil, kan ik op verzoek de volledige oproep en beschrijving daarvan per mail toesturen…)

Daarbij gaf Poetin aan Janoekovitsj een grote zak geld en beloofde hem een lage gasprijs voor het Russische gas, om hem los te weken uit de Europese invloedssfeer. Die overeenkomst was natuurlijk weer een doorn in het oog van het westen. Die vonden dat de opstanden vanaf nu  geïntensiveerd moesten worden, er moest olie op het vuur worden gegooid. En dat deden ze heel letterlijk. Onder verantwoordelijkheid van een van de opstandelingen schoten ingehuurde scherpschutters naar twee kanten, zodat de strijdende partijen elkaar de schuld gaven van de 14 doden (zie Kopp Verlag). Ook de Volkskrant maakte hier melding van.

Vervolgens werd Janoekovitsj – volgens het bekende scenario – in alle westerse media vakkundig gedemoniseerd, net zoals diezelfde media dat ook deden met Saddam Hoessein, Khadaffi, Mubarak, Morsi etc. – Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Door wie worden de nieuwsmedia aangestuurd en hoe verloopt die druk en invloed op hun berichtgeving?? – En tenslotte werd de democratisch gekozen president via een slinkse actie in het parlement afgezet. De vraag is hoe de partijleden uit de partij van Janoekovitsj, die vlak daarvóór nog vierkant achter hun leider stonden, zijn omgepraat om de president af te zetten en een rechts-radicale westers-georiënteerde regering te benoemen… of zijn ze soms omgekocht met veel geld uit het westen??

Een sleutelrol hierbij speelde de ex-bokser Vitali Klitschko die het ‘gezicht van de revolutie’ werd. Nu blijkt dat Klitschko al sinds 1996 in Duitsland woont, daar een bedrijf heeft opgezet en een opleiding heeft gevolgd in het  Konrad Adenauer Insituut van de CDU, en vervolgens fanatiek applaudiserend op de tweede rij zat bij het Partij-congres van de CDU in november 2011, waar hij dikke maatjes met Angela Merkel bleek te zijn (zie foto)… Voor zijn pro-EU-acties in Oekraïne kreeg hij financiële sponsoring (en briefing) van het Konrad-Adenauer-fonds van de CDU en vanuit allerlei stichtingen uit Amerika, waarin allerlei grote bedrijven zijn vertegenwoordigd, zoals je in het artikel van Gerhard Wisniewski in de nieuwsbrief van KoppVerlag kunt lezen.

Door deze putsch en vooral door de zo duidelijk eenzijdig westers georienteerde junta die nu de macht greep voelde Poetin zich gedwongen om iets terug te doen. Misschien had hij wel niets gedaan als er een brede regering van nationale eenheid was gevormd en als er niet zo’n eenzijdig westers regime uit de hoge hoed was getoverd, dat nota bene vooral bleek te bestaan uit allerlei oligarchische multimiljonairs en gangsters zoals de nieuw benoemde gouverneurs Ihor Kolomojskyj (geschat vermogen 3-6 miljard dollar…), Serhij Taruta (2 miljard dollar) en Rinat Achmetow (was ook al financieel raadgever onder Janoekovitsj, maar dat mag de pret niet drukken, want de man is te belangrijk, hij bezit namelijk de helft van de hele kolen-, staal-, erts- en elektriciteit-sector en heeft daardoor een geschat vermogen van 15,4 miljard dollar, wat hij grotendeels via maffia-praktijken heeft verworven…!!). Zie Kopp Verlag.

En dan blijkt de huidige zelfbenoemde junta-regering zelfs zover te gaan dat ze een Amerikaans bedrijf inhuurt, Greystone Limited geheten, vergelijkbaar met en gelieerd aan Blackwater – een bedrijf, dat in Irak en Afghanistan werd ingehuurd en daar het vuile werk mocht doen en als bedrijf ook niet onder de democratische rechtsorde valt en dus gewoon zijn gang kan gaan – dat een soort betaald huurlegertje stuurt om het roerige en opstandige oosten van de Oekraïne te ‘pacificeren’…

Wat moeten al die rijke mensen daar in de top? Willen ze op die manier nog rijker worden? Willen ze meeprofiteren van die miljardendeals met het westen? In ieder geval is één ding duidelijk: voor het Oekraïense volk zal het er niet beter op worden…. Willem Engdahl spreekt in zijn wanttoknow-artikel zelfs over de verkrachting van de Oekraïne en het leegplunderen ervan door het Westen. Het volk is weer – zoals zo vaak – het kind van de rekening. Niet dat ze er onder Poetin zoveel beter aan toe zouden zijn, maar de huidige situatie is voor hen een ware ramp! Dat bleek met name deze week, toen bleek dat ze een lening konden krijgen van het IMF tegen keiharde voorwaarden. Bezuinigen in het kwadraat en torenhoge energieprijzen,.

Nu net verschijnt er een interview van Janoekovitsj waarin deze zegt dat de Krim eigenlijk weer terug zou moeten naar de Oekraïne en dat afscheiding onder hem nooit gebeurd zou zijn. Hij ontkent dat hij geschoten heeft en die doden op zijn geweten heeft, waarschijnlijk heeft hij daarin gelijk. Maar ook hij speelde zijn spel tussen en met de geldgevers van de grootste bedrijven ter wereld en met de machthebbers van de EU en zijn grote broer Rusland. Hij speelde hoog spel en verloor alles.

Wanneer houdt de wereld eens op met al die machts- en veroveringsspelletjes tussen de twee grootmachten van oost en west? Wanneer wordt er een derde weg mogelijk, een gulden middenweg, die vooral het eigen volk ten goede komt: een echte regering, die de bevolking zelf kiest, opbrengst van bodemschatten die de bevolking van het eigen land ten goede komen, zelf beslissen over cultuur, recht en economie? Wanneer worden zij (en wij) werkelijk vrij?

De oorzaak en oplossing van deze en andere crisissen is toch steeds het verschil in de inzichten omtrent het wezen en de moraliteit van de mens. De bedrijven die mega-winsten nastreven (en elk jaar meer…) ten koste van de kwaliteit van producten, ten koste van de leefomgeving of ten koste van de mensen die in de bedrijfstak werkzaam zijn, het moest niet meer mogen. Banken die uit zijn op steeds grotere winsten, ten koste van hun klanten… “Steeds maar meer – kan niet meer”, las ik in het boek Van de crisis niets dan goeds, een boek waarin veel van de huidige problemen met hun oplossingsrichting door 25 vooraanstaande mensen worden beschreven. We moeten toegroeien naar een nieuwe moraliteit, waar hele nieuwe samenlevingsvormen uit voort zullen komen.

We zouden moeten beginnen om de blikrichting minder te richten op de materie, maar meer naar de geest. Waar is de geest in dat hele gebeuren in de Oekraïne? Waar is de ruimte om tussen alle geweld en politiek geharrewar weer de werkelijkheid van het spirituele te kunnen beleven, waar bijna geen plaats meer voor is, zoals de foto op de omslag van deze column lijkt uit te drukken… Ineens moest ik denken aan dat prachtige beeld, dat boven de grote stad Kiev uittorent. Kiev heeft een krachtige spirituele betekenis. In Kiev werd rond het jaar 1000 de Russisch-orthodoxe kerk gesticht, die zoveel van de diepgevoelde zelfbeleefde religiositeit van het oer-christendom heeft behouden, die in de hoofdstroom van de kerk van Rome grotendeels verloren is gegaan. Maar ook in deze kerk heerst een grote rivaliteit tussen het oorspronkelijke eerste en dus vanzelfsprekend belangrijkste patriarchaat van de Oekraïne en het latere steeds machtiger geworden en nu overheersende patriarchaat van Moskou. Ook in het spirituele heerste steeds een strijd.

Midden in Kiev staat een groot kloostercomplex met daarnaast een grote kathedraal van een immense schoonheid en kracht. Hij is gewijd aan de aartsengel Michaël. Bovenop de kathedraal torent Michaël en kijkt met zijn zwaard en zijn schild en zijn grote gouden vleugels neer over de stad. Het gaat er om dat dit spirituele christendom weer de leidende kracht wordt om uit de huidige crisis te komen. Michaël kan daarbij helpen.

De huidige kerk en het huidige klooster zijn pas 15 jaar geleden helemaal opnieuw opgebouwd, volledig in de oude stijl. Rond 1936 had Stalin namelijk besloten dat alles wat religie was moest worden uitgebannen. Hij had daarom ook het oude kloostercomplex en kathedraal helemaal laten verwoesten en met de grond gelijk laten maken. Stalin werd geïnspireerd door het Sorath-wezen, dat de kracht van de anti-christ representeert. Het was aangrijpend om bij de pro-russische demonstraties in de Oekraïne te zien hoe mensen foto’s meedroegen van Stalin… geen enkele les geleerd…Na het onafhankelijk worden van de Oekraïne en de bevrijding uit de enge sovjet-sfeer vatte men het plan op om het hele complex te herbouwen, wat uiteindelijk in 1999 werd voltooid. Een ware dood en opstanding, als beeld voor wat er met de spiritualiteit in de Oekraïne gebeurde. Overigens werd het kloostergebouw tijdens de demonstraties en de opstanden gebruikt als verpleegafdeling voor gewonde demonstranten en kon men hier ook de genezende krachten van het Christus-wezen zelf ervaren.

Michaël kijkt uit over Kiev. Hij wil de strijd om de economie en de politiek verleggen naar de strijd om het ware wezen van de mens. “Wij zijn allemaal Oekraïners” kunnen we zeggen als variant op de discussie die hier in Nederland wordt gevoerd om de vrijheid van de mens, via een partij (eigenlijk één man, geen partij) die de naam “vrijheid” in zijn naam durft te dragen terwijl zijn daden precies het tegendeel bewerkstelligen. Ook de ultra-rechtse partij in Oekraïne veranderde zijn naam van Rechtse sector in navolging van die tendens onlangs in ‘Svoboda’ wat ‘vrijheid’ betekent, ook hier volkomen in strijd en spottend met de waarheid…

Michaël kan helpen de waarheid te vinden en te strijden voor de ware vrijheid. Hij wijst ons de gulden middenweg, de derde weg, die leidt naar de driegeleding, die het ware wezen van Christus op aarde representeert. Hij wijst ons op de moraliteit en op de naastenliefde als een uitweg uit elke polariteit en tegenstelling, uit hardheid en egoïsme.

Want iedere crisis is een kans, een mogelijkheid tot transformatie. Maar die mogelijkheid moet dan wel worden gezien en herkend. En die kans moet dan wel gegrepen worden…! Wat we vooral kunnen doen, behalve interesse in de spirituele impuls van de Oekraïne en alertheid ten aanzien van alles wat er gebeurt en alles wat de Oekraïeners willen, is datgene te doen, waar de leraren van de Sophia Vrije School in Kiev aan het slot van hun oproep om vragen: “Als u kunt, denk dan aan ons en bid voor ons”…

Loek Dullaart, 4 april 2014