alertcolumn 20: De wereld op z’n kop

Het is 14 juli, in Frankrijk wordt quatorze juillet gevierd, dat is daar dé nationale feestdag. Iedereen is vrij, dit jaar – helaas voor de Fransen – valt het op een zondag, maar overal wordt feest gevierd… Er is een grote militaire parade op de Champs Elysées en ‘s avonds een groot vuurwerk. Overal klinken de kreten: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, die overigens ook op alle gemeentehuizen en scholen op de gevel staan geschreven. Maar wat wordt er eigenlijk gevierd?

Het is de herdenking van de bestorming door de opstandige bevolking van de Bastille, de gevangenis van Parijs. Het was het begin van de Franse Revolutie en leidde uiteindelijk tot de val van de monarchie. Maar het leidde ook tot het vermoorden van de hele intellectuele en aristocratische bovenlaag van de bevolking via de guillotine en tot de opkomst van nieuwe opgeklommen heersers. Napoleon Bonaparte, een woeste Corsicaan en fervent militair, werd consul, maar kroonde zichzelf niet lang daarna tot keizer.

Via een Hitleriaans veroveringsfront door heel Europa tot in Egypte en Rusland toe werd geprobeerd iedereen en alles aan zich te onderwerpen. De bevolking van Frankrijk (en Europa) was hierdoor niet alleen terug bij af maar eigenlijk nog veel verder van huis… De losgemaakte krachten kwamen in dienst van een nog hardere onderdrukkingsmacht. Lucifer reikte Ahriman de hand en beide kwade wereldmachten lachten in hun vuistje…. Van vrijheid is weinig te merken, gelijkheid is er totaal niet en broederschap lijkt een lachertje te zijn geworden, in Frankrijk, in Europa, in de wereld. We leven in de illusie van het Vrije Westen, maar in de praktijk leven we in het Wilde Westen, waar het recht heerst van de sterkste… Revoluties zetten de wereld op zijn kop, alleen als je verzuimt direct de juiste structuren voor een nieuwe wereld klaar te hebben liggen en te realiseren, nemen reactionaire krachten direct de kans waar voor een nieuwe vorm van onderdrukking.

Dat zien we ook in Egypte. Het was natuurlijk allang duidelijk dat het Wilde Westen zijn oog had laten vallen op de olierijkdommen van Noord-Afrika en dat hier een iets andere strategie werd toegepast dan de botte bijl in Irak en Afghanistan. Hier ging het via de veel subtielere internetrevoluties: mobiliseer veel mensen de straat op voor demonstraties, laat dat uit de hand lopen tot rellen en vechtpartijen, beschuldig het regime dan van onderdrukking en wreedheden en breng zo dat regiem ten val en regel dat de oliedollars voortaan niet meer de eigen bevolking ten goede komen maar naar het – toch al rijke – westen vloeien. En zo verdwenen de Mubaraks en de Khadaffi’s die zo gek nog niet waren in hun balans tussen westers en islam en ook omdat ze veel van het oliegeld gebruikten ten behoeve van de welstand van de eigen bevolking (zie daarvoor bijvoorbeeld dit filmpje over de andere kant van Khadaffi), al had dat streven van deze heren vast nog wel wat beter en democratischer gekund….

Maar nu zijn ze in Egypte nog verder van huis omdat de jonge democratie al weer om zeep is geholpen door de machtsgreep van het leger… Morsi was te eigenzinnig, hij wilde niet alles in de uitverkoop doen via de voorwaarden van de alles en iedereen omknellende IMF-leningen, hij wilde zelfs het leger minder machtig maken en dat zijn in westerse ogen allemaal hoofdzondes. Mensen die het leger vervolgens binnenhalen als de grote bevrijders zetten de wereld wel op zijn kop, maar wie zet haar dan weer recht? Hoe doe je dat?

Bij elke revolutie van de laatste paar honderd jaar werden prachtige rechten van de mens geformuleerd. Het begon al in de Zwitserse Revolutie die resulteerde in de Eedgenootschap in 1291: vrijheid, het niet accepteren van vreemde overheersers en onderlinge hulpverlening. Ook in de Nederlandse Revolutie in 1581 met de Acte van Verlatinghe en de oprichting van de Staten-Generaal werd de vrijheid van de burgers ten opzichte van het gezag vastgelegd. We weten dat de Republiek der Zeven Provinciën een grote tolerantie bezat en een toevluchtsoord was voor alle vrijdenkers. Aan die tolerantie en verdraagzaamheid ten aanzien van andersdenkenden en andersdoenden hebben Fortuijn en Wilders en in navolging van hen nu ook de Ruttes en Samsons nu langzamerhand geheel en al een einde gemaakt… Maar ook de Franse Revolutie had zijn ‘Declaration de l’homme et du citoyen uit 1789’. Het is een prachtige formulering – nog veel verder uitgewerkt in details, mede dankzij de verlichte denkers die met name in Frankrijk zo actief waren in het beschrijven van en opkomen voor de rechten van de mens en de inrichting van de samenleving – en een blauwdruk hoe een maatschappij idealiter zou moeten worden ingericht en opgebouwd. Maar daar moet je dan wel direct mee beginnen en dat ook consequent uitvoeren, ook naar niet-willenden en andersdenkenden toe, dan heeft het zin, anders niet.

En zelfs de Onafhankelijkheidsverklaring van Amerika dertien jaar daarvóór in 1776 bevatte veel mooie woorden over de rechten van de mens en de burger en de inrichting van de staat, maar wat is daarvan terechtgekomen….?? Een staat die alleen in naam nog democratisch heet maar in feite geregeerd wordt door een klein groepje technocraten die nauw en innig samenwerken met de grootindustriëlen en de banken en die dankzij een aantal zelfgeorganiseerde aanslagen alle burgerlijke vrijheden aan banden hebben weten te leggen, zonder protest van de steeds verder onderdrukte bevolking, dat is echt de wereld op zijn kop.
En als er dan iemand opstaat en zegt dat het te gek is voor woorden dat de staat zijn eigen burgers bespionneert, controleert en onderdrukt, wordt deze Edward Snowden ogenblikkelijk vervolgd en in de ban gedaan. En wat het allerergste is: nu blijkt hoe machtig dit terreurland Amerika is geworden: ze weten druk uit te oefenen niet alleen op Europa, dat zelfs het luchtruim sluit voor een staatshoofd uit Bolivia (die hoe goed hij ook is voor de eigen bevolking en zijn onafhankelijkheid ten opzichte van Amerika, door datzelfde Amerika voortdurend wordt tegengewerkt en misschien binnenkort wel weer opzij wordt geschoven, zoals ze dat met allerlei onafhankelijke landen ook in Zuid-Amerika proberen te doen…), maar zelfs ook op Rusland (“Je krijgt alleen asyl als je onze bondgenoot en handelspartner Amerika niet verder belastert”) en zelfs op Ecuador (dat vreesde via een handelsboycot van Amerika in ernstige economische problemen te komen). In het Wilde Westen heerst niet alleen het recht van de sterkste maar worden ook de onderdrukkingsmethodes, intimidatie en afpersing gehanteerd zoals die bij echte maffiosi gebruikelijk zijn. En nog steeds heet Amerika een ‘bevriende natie’, een ‘gewaardeerde handelspartner’ en een ‘vrij en democratisch land’…!!

Via een revolutie kun je de wereld werkelijk op zijn kop zetten, maar wat doe je dan vervolgens? Hoe gaat het proces dan verder? Weet je ook wat de volgende stap is?? Ligt de blauwdruk klaar? Of worden de losgemaakte krachten gebruikt door sturende machten die achter de schermen ook steeds waakzaam en werkzaam zijn en allang weten wat ze willen?

Een paar weken geleden kwam ik toevalligerwijs – wat heet – op het spoor van twee organisaties in Amerika die een grote bijdrage leveren aan de regie van de wereldoverheersing. De eerste is een organisatie van de Amerikaanse overheid die IVLP heet, International Visitor Leadership Program. Op hun eigen website staat de veelzeggende zin: “Professional meetings reflect the participants’ professional interests and support the foreign policy goals of the United States”, vrij vertaald: “we zullen jullie leren hoe je moet regeren om onze doelen als VS te realiseren….”  Als je de lijst van mensen ziet die deel hebben genomen aan deze indoctrinatie-cursus begint het je werkelijk te duizelen: vrijwel alle presidenten en premiers in bijna alle landen van de wereld (op China en Rusland na) staan op deze lijst (zie Wikipedia).

De tweede organisatie kwam ik op het spoor via een artikel in wanttoknow, waarin melding wordt gemaakt van  een tv-documentaire Die Revolutions Profis die op de Oostenrijkse televisie ORF-2 in 2011 in het programma Weltjournal is uitgezonden en die nu via YouTube is te zien. Daarin wordt aangetoond hoe alle revoluties van de afgelopen jaren, te beginnen in Servië met de afzetting van Milosevic, daarna Oekraïne, Georgië, Tunesië, Egypte, Libië en nu ook Syrië plus nog een aantal pogingen tot revoluties in Venezuela en Bolivia volgens een vast recept en zorgvuldig geregisseerd  (professioneel, niks spontaan) verlopen…
De Servische organisatie Otpor, (nu Canvas geheten) met hun logo van de gebalde vuist, die overal opduikt bij elke revolutie, speelt daarin een hoofdrol.

Deze organisatie krijgt miljoenen voor cursussen en lesmateriaal, vanuit Amerika (!), waaronder een soort computerspel, waar je spelenderwijs leert, hoe je moet handelen. De ‘handleiding’ voor deze revoluties staat exact beschreven in een boek van de Amerikaan Gene Sharp van het Albert Einstein Institution in Boston (USA): Van Dictatuur tot Democratie, een boek dat inmiddels in 43 talen (waaronder Arabisch) is vertaald en wijd wordt verspreid. Een erg onthullende documentaire van nog geen half uur… Wij krijgen van de mainstreammedia een beeld voorgeschoteld dat het hier in Noord-Afrika demonische leiders betreft, die natuurlijk weg moeten (desnoods lynchen) om plaats te maken voor een westers systeem. Daar wordt niet bij gezegd dat dat meestal gepaard gaat met enorme leningen van het IMF, waaraan allerlei voorwaarden zijn verbonden, zoals ondermeer: geen vakbonden, geen inspraak voor de bevolking, privatisering (dwz uitverkoop tegen bodemprijzen) van alle genationaliseerde staatsbedrijven, oliegeld dat naar de oliemaatschappijen moet gaan etc. Oftewel het met handen en voeten gebonden worden door het Wilde Westen, volledig naar hun pijpen dansen en dat wil zeggen: direct verzaken aan alle idealen waar je net voor gevochten had… Zo zetten deze revoluties niet alleen oude systemen op hun kop, maar staan ze vervolgens ook haaks op alle idealen waar de revolutionairen voor hebben gevochten en gestreden. Dan krijg je zoiets als de omslagfoto: haaks en ondersteboven…
zie ook Otpor en de Arabische Lente: made in the USA – red.

Datzelfde omgekeerde-wereld-gevoel heb ik ook altijd als ik zie hoe de banken functioneren: geen dienstverlening naar de klant toe, maar op slinkse wijze geld bij elkaar graaiend, mensen in problemen brengend om er zelf beter van te worden… Bankmedewerkers die moeten liegen om huisuitzettingen te bewerkstelligen waar ze dan vervolgens als dat is gelukt weer een bonus voor krijgen… (zie Koppverlag): immoraliteit als leidraad voor het handelen…
En dan die Dijsselbloem die zegt dat Cyprus nog maar het begin is, natuurlijk zullen grote banken in de toekomst al uw spaartegoed confisqueren en in beslag nemen. Wij zijn getuige van de grootste bankroof aller tijden: slim, doortrapt, immoreel, op klaarlichte dag, in alle openheid. Ik vind Jeroen Dijsselbloem altijd net iets hebben van Hiep Hieper en dan is Mario Draghi natuurlijk diens Bull Super uit de verhalen van Heer Bommel en Tom Poes.

In veel voordrachten legt ook Rudolf Steiner de nadruk op het feit dat de wereld op zijn kop staat en dat het onze taak is om haar weer recht te zetten… De economie (c.q. het materialisme) blijkt momenteel kennelijk belangrijker te zijn dan welk moreel besef of hoogverheven ideaal dan ook. Wij moeten de geestkracht, de moraliteit weer bovenaan het lijstje zetten. In de economie heerst vrijheid, daar hoort dat begrip niet thuis. In de economie moet broederschap heersen. Dat kun je bereiken met coöperaties, associaties, met bewustzijn van processen en vastlegging van afspraken. Bij dat vastleggen zou volstrekte democratie moeten heersen. Dat is niet onze parlementaire democratie, waar je eens in de vier jaar een hokje rood mag maken en dan vervolgens vier jaar lang niet moet zeuren als de gekozen beroepspolitici (met al hun beroepsdeformaties, eenzijdigheden en machtsstrevingen) er een potje van maken… Directe democratie, regelmatige volksraadplegingen (zoals in Zwitserland) en veel ruimte voor nieuwe partijen met nieuwe ideeën, breed voor het voetlicht gebracht ook door de mainstreammedia, is nodig, willen we ooit tot veranderingen en verbeteringen komen. Het ‘bruto nationaal geluk’ moet belangrijker worden dan het ‘bruto nationaal product’…
En er zou ook volstrekte vrijheid moeten heersen in het geestesleven, geen enkele overheidsbemoeienis met het onderwijs. Laat onderwijs toch in godsnaam weer leuk worden. Gisteren nog vier kindertjes gezien op de t.v. en alle vier vonden ze hun school: “buhh!” “Shit!!” “Naar!” “Vervelend!”

Shame to you, their teachers…. Mijn hoofdwet van de pedagogie luidt: een enthousiast kind hoef je niet te drillen, die leert helemaal uit zichzelf… Zorg dat kinderen genieten van onderwijs en graag naar school gaan en dol zijn op rekenen, taal en al dat andere wat zo vreselijk interessant is (dus ook een scholingsweg voor de leraren… want wat is er leuk aan wiskunde, aan grammatica, aan geschiedenis, zoek dat maar eens op en uit…).
En dan de industrie: laten die hun handen afhouden van elk onderzoek, van opleidingen, ook geen artsenbezoeken meer door medicijnfirma’s met cadeautjes en andere vorm van omkoperij, maar volledige vrijheid ook in de zorg…! Dat wil zeggen: de driegeleding van vrijheid, gelijkheid en broederschap niet als kreten, maar een nieuwe inhoud (en dus enthousiasme) aan deze ideeën gegeven door ze toe te passen op de terreinen waar ze thuishoren: daarmee komt de wereld misschien weer op zijn pootjes terecht…

Het is zomer, soms zetten we de wereld dan even letterlijk op zijn kop: we werken niet, maar luieren, we zitten niet keurig thuis, maar reizen naar vreemde landen, we verdienen geen geld, maar geven het uit en we doen heel veel dingen die we anders nooit doen, om ons op te laden voor de rest van het jaar. Dat mag en dat moet en dat is goed…
Maar al wegdromend in de natuur of cultuur van vreemde landen kunnen we ook diepere gedachtes krijgen, aangeraakt worden door de geest, die overal in de wereld werkzaam is… Want als je dan bijvoorbeeld in zo’n ver land na een zonovergoten dag in een luie stoel ligt na te genieten en even opkijkt naar de opkomende maan en de overvloedige sterrenhemel (vaak ook veel mooier dan thuis…) dan zou je kunnen denken: “Sterren zijn poorten naar de geestelijke werkelijkheid. Daar is mijn thuis waar ik vandaan kom, daar ga ik eens weer naar terug. Daar wonen de gestorvenen en de geestwezens. Dat is de basis van het bestaan. De hele uiterlijke wereld is op dat fundament gebouwd”.

Dan heeft de wereld weer zijn basis gekregen in de geest. Dan staat de wereld weer zoals hij eigenlijk staan moet. Slechts een lichtzinnige dwaas of een verstokte materialist meent dat het omgekeerd moet zijn. Die zetten de wereld pas werkelijk op zijn kop. Wij kunnen haar weer rechtzetten, althans dat proberen we. Iedere dag een nieuwe poging….!

Loek Dullaart, 14 juli 2013